Un portofoliu complet de hibrizi de porumb nu este deloc ușor de construit. E nevoie de ani și ani de testări pentru a le oferi fermierilor cele mai bune soluții pentru solurile pe care le dețin, dar și pentru condițiile climatice atât de diverse. RWA Raiffeisen Agro România a reușit să construiască un portofoliu care să mulțumească orice fermier.

Nădlac este locul unde RWA deține an de an loturi demonstrative în care-și fac apariția hibrizii de porumb, de la cei timpurii până la cei tardivi. De altfel, compania are în ofertă hibrizi care străbat toate grupele de maturitate. Primul este Glumanda, lansat în 2018, care le face cu ochiul fermierilor dornici de tehnologii medii-intensive.

Caracteristici Glumanda (310 FAO)
– Tipul bobului: Dentat;
– 16-18 rânduri pe știulete;
– 41-42 boabe pe rând;
– Densitate: 70.000-75.000 boabe germinabile/ha.

Ajowan se remarcă printr-un dry-down foarte bun și are un potențial de producție cu care se apropie de hibrizii semitimpurii. 16-18 rânduri de boabe cu 37-39 de boabe pe rând – sunt numere care pun un zâmbet pe chipul oricărui fermier.

Caracteristici Ajowan (360 FAO)
– Tipul bobului: Dentat;
– 16-18 rânduri pe știulete;
– 36-43 boabe pe rând;
– Densitate: 65.000-75.000 boabe germinabile/ha.

Gloriett este încadrat în portofoliul RWA Raiffeisen Agro în grupa 400 FAO și a fost lansat chiar în acest an. Este un hibrid stabil, cu potențial mare de producție. Un pic mai sus în scara grupelor de maturitate este hibridul Inclusiv, pe care fermierii din țara noastră l-au descoperit anul trecut.

Caracteristici Inclusiv (410 FAO)
– Sistemul radicular foarte bun;
– Stabilitate foarte bună în medii diverse de cultură;
– 37-42 boabe pe rând;
– Densitate: 70.000-75.000 boabe germinabile/ha

Hibridul Tweetor se recomandă prin faptul că se adaptează oricărui tip de sol. Are și toleranță foarte bună la frângere și cădere, lucruri foarte importante pentru fermieri.

Din grupa de maturitate 460 FAO face parte Persic. O densitate mare de semănat, care merge până la 75.000 de boabe pe hectar, dar și faptul că are chiar și 45 de boabe pe rând sunt doar două din atuurile lui Persic.

Vedeta portofoliului de hibrizi de porumb RWA Raiffeisen Agro România este Akinom. Are deja câțiva ani de carieră, fiind lansat în 2016. De atunci, le-a oferit fermierilor care l-au ales producții stabile și importante

 

 

Articolul original a fost publicat în data de 27 octombrie 2020 și preluat de pe https://agrointel.ro/162963/rwa-hibrizi-porumb-pe-toate-gusturile-fermierilor/.

Share