Covorul Vegetal
În practica agricolă a rotației culturilor, se utilizează covoare vegetale între două culturi principale, cu scopul de a menține o acoperire continuă a solului și de a crește cantitatea de resturi vegetale care sunt înglobate în sol, astfel încât să se stimuleze activitatea biologică.
Există mai multe roluri ale covoarelor vegetale: protejarea solului împotriva eroziunii și compactării; îmbunătățește structura și porozitatea solului; stimulează activitatea biologică din sol și crește biodiversitatea; limitează pierderile de nutrienți și ajută la creșterea fertilității naturale a solului.
Specii de plante pentru covorul vegetal
După cum am menționat mai sus, covoarele vegetale au scopul de a proteja și îmbunătăți solul, nu de a produce o recoltă. Pentru a crea aceste covoare vegetale, se poate utiliza o singură specie de plante sau o combinație de mai multe specii, în funcție de rotația culturilor agricole și de obiectivul specific pentru fiecare parcelă.
În funcție de obiectivele urmărite se folosesc multe specii de plante, dintre care enumerăm doar pentru exemplificare :
– pentru răsărire rapidă și/sau acoperire/umbrire rapidă a solului: ovăz, secară, triticale, specii cu semințe mici – creson, facelia, niger, camelina;
– creșterea materiei organice din sol: specii care produc biomasă într-un termen scurt: ovăz, secară, triticale, rapiță, facelia, floarea soarelui;
– pentru îmbunătățirea structurii fizice a solului: muștar, rapiță, ridichea oleaginoasă, floarea soarelui;
– pentru îmbogățirea cu azot a solului: culturi fixatoare de azot – trifoi, lucernă, mazăre, măzăriche, latir,hrișcă;
– pentru atragerea insectelor polenizatoare: plante care înfloresc repede – trifoiul de Alexandria, hrișca, cresonul.
Se recomandă înființarea covoarelor vegetale imediat după recoltarea culturii principale, într-un interval de timp de maximum două – trei zile.
DISTRUGEREA COVORULUI VEGETAL
Distrugerea covoarelor vegetale trebuie să fie planificată cu atenție pentru a permite semănatul următoarei culturi principale și pentru a slăbi plantele care ar putea deveni buruieni în noua cultură. Covorul vegetal poate fi distrus prin utilizarea de erbicide sau prin metode mecanice. Alegerea speciilor care nu supraviețuiesc iernii și sunt distruse în timpul perioadei de îngheț sau sunt ușor de eliminat în primăvară poate facilita distrugerea covoarelor vegetale.
În tehnologia „no-till” nu este recomandată mărunțirea resturilor de covor vegetal, iar menținerea rădăcinilor în sol facilitează semănatul culturii și previne astuparea dispozitivului de distribuție a semințelor.
În tehnologia „minimum-till” distrugerea covoarelor vegetale și îngroparea parțială a acestora poate fi realizată cu o grapă cu discuri.
Distrugerea mecanică a covorului vegetal în ferma Agro Fondinvest
În ferma Agro Fondinvest, din Valea Argovei, jud. Călărași, tânărul fermier Doru Ionuț Gheorghe pregătește terenul pentru următoarea cultură principală și a optat pentru distrugerea mecanică a covorului vegetal, folosind grapa cu discuri cu lucrare superficială a stratului de la suprafața solului.
Fermierul realizează o agricultură conservativă realizată ca la carte, bazată pe experiență și pe respectarea practicilor și tehnologiilor agricole, aspecte pe care le-a împărtășit și în cadrul programului Green Fields Academy. Acesta a găzduit, marți 20 martie, membrii #GreenFieldsAcademy.
Printre subiectele aduse în atenția celor prezenți se află: lucrarea minimă a solului, culturile de acoperire, conservarea resurselor, rotația culturilor, dar și o demonstrație exactă a modalității de distrugere mecanică a covorului vegetal cu ajutorul utilajului agricol – dezmiriștitor Kelly Diamond Harrow, cu lățime de 12 m.