Cultura de soia a câștigat popularitate în ultimii ani datorită beneficiilor pe care le oferă. Printre acestea menționăm:  

Sursa de hrană: Soia este o sursă importantă de hrană pentru oameni și animale. Semințele de soia sunt bogate în proteine și acizi grași esențiali, oferind astfel nutrienți vitali pentru o dietă echilibrată. Șrotul de soia este cunoscut ca una din principalele surse de proteine în rețetele de nutriție a animalelor. Iar laptele de soia este folosit în componența  multor produse alimentare, în special servind trendului de alimentație vegană, trecând de mult de la utilizarea sa simplă în brânza tofu.

Ameliorarea solului: Soia este o plantă leguminoasă care ajută la fixarea azotului în sol, ceea ce îmbunătățește fertilitatea solului. Cultivarea de soia în rotație cu alte culturi poate îmbunătăți calitatea solului și reduce utilizarea îngrășămintelor chimice.

Impactul asupra mediului: Cultivarea soiei poate contribui la reducerea emisiilor de carbon, deoarece aceasta poate fi utilizată pentru a înlocui alte surse de proteine, cum ar fi carnea. De asemenea, cultivarea de soia poate reduce eroziunea solului și scurgerile de nutrienți în apa de suprafață.

Utilizare industrială: Soia are numeroase utilizări industriale, cum ar fi producția de ulei, biodiesel, hârtie, cerneală. Acest lucru face din soia o cultură importantă pentru economie și industrie.

În ultimii ani, în România suprafețele cultivate cu soia au fost în jurul cifrei de 150 mii hectare. Județele unde s-a cultivat soia pe suprafețe mai mari sunt:  Suceava (17000 ha), Timiș (17500 ha), Brăila (17450 ha) și Călărași (12000 ha). Știm că în zonele din Sud este cultivată cu precădere la irigat, sau în solele unde este accesibilă apa freatică, iar în Nord soia beneficiază de un climat mai răcoros în timpul verii și un aport de precipitații favorabil pe vegetație. În graficul de mai jos avem o imagine de ansamblu a evoluției acestei culturi în ultimii 8 ani. 

Subvenția directă soia – PD-09 sprijin cuplat pentru venit SOIA

Oferirea subvențiilor reprezintă un motiv întemeiat pentru ca fermierii cu experiență și producții satisfăcătoare, în special cei care utilizează irigații, să extindă suprafața dedicată acestei culturi. De asemenea, acești fermieri ar trebui să aibă canale de desfacere bine stabilite pentru a valorifica producția.

  • Pentru anul 2023 alocarea financiară orientativă este de 26400000 EURO cu un cuantum planificat de 150EURO/ha.
  • Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este de 176 000 hectare.

Criterii de eligibilitate

  • Fermierul valorifică o producție minimă anuală prevăzută în legislația națională, către unitățile de procesare și/sau utilizează producția în consumul propriu la nivelul fermei pentru hrana animalelor deținute;
  • Fermierul trebuie să utilizeze sămânță certificată, în conformitate cu legislația națională;

Intervenția contribuie la:

  • asigurarea sustenabilității fermierilor
  • menținerea unei suprafețe constante cultivate cu soia, circa 176 000 ha
  • renunțarea la abandonul acestei culturi, costisitoare în ceea ce privește verigile tehnologice

Soia Cypress 

Este un soi semitimpuriu cu o plasticitate foarte bună. Soia Cypress se adaptează și oferă rezultate și în condiții dificile. Plantele sunt foarte puternice și sănătoase, iar recolta poate fi folosită și pentru extragerea laptelui de soia. 

Are un potențial de producție foarte bun, în tehnologie intensivă, la irigat realizând  4700 kg/ha

Caracteristici: 

Grupa de maturitate: 0

Culoare hil: galben

Culoarea florii: alb, alb-cenușiu

Prima păstaie la: ~ 12-14 cm

Share