Genetica din ultimii ani a adus pe piață soiuri de grâu tot mai performante. Companiile furnizoare de input-uri au încercat să vină în fermele din țara noastră cu soiuri care să se diferențieze de concurență. O caracteristică specială a unui soi RWA Raiffeisen Agro România este faptul că se poate cultiva atât toamna, cât și în primăvară.

Soiul Lennox, pentru că despre acesta este vorba, nu are nevoie de vernalizare pentru a trece la partea generativă. Prin ce se remarcă Lennox? Are o talie înaltă, un spic care ajunge să aibă chiar și 20 de spiculețe, dar și un pachet agrofitotehnic remarcabil.

“Este un soi cu o toleranță bună și foarte bună pe principalele boli foliare. Prezintă un strat de pruină foarte generos la nivel de tulpină și la nivel de limb foliar, ceea ce îi conferă această toleranță sporită la principalele boli, acestea fiind Blumeria spp, , Septoria sau la Puccinia spp”, a fost caracterizarea făcută lui Lennox de Cătălin Tănațcu, Manager portofoliu semințe RWA Raiffeisen Agro România.

Nu sunt singurele puncte-forte ale lui Lennox. Elasticitatea foarte bună a tulpinii îi oferă o toleranță la frângere și la cădere excelentă. Astfel, la recoltat, fermierii nu vor mai avea parte de pierderi, din cauza plantelor căzute. Norma de semănat poate ajunge până la 200-220 de kilograme la hectar.

Lennox este adaptat condițiilor de cultură din România. “Am putut vedea acest lucru și în anul 2020, când în parcelele pe care le-am avut în testare cu cei de la APPR acest soi a fost unul dintre puținele soiuri care au avut o producție peste media locației și aici vorbesc de locațiile din Ialomița, Brăila, unde soiul Lennox a fost cu cel puțin 18 sau chiar 28% peste media locației”, a completat Cătălin Tănațcu.

Etichete:
Share