Evenimentul demonstrativ ECOBREED destinat culturii de soia a fost un succes. Organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, aceasta a adunat zeci de fermieri și cercetători, care au putut vedea peste 300 de soiuri de soia pe câmpul experimental al Institutului, dar și în ferma ecologică Ecofruct din Ștefan cel Mare, județul Călărași.

Ion Toncea, cercetător la INCDA Fundulea, a fost prima gazdă a celor care cultivă sau vor să cultive soia. Acesta a insistat pentru ca agricultura ecologică să devină un pilon de bază al Institutului de la Fundulea și le-a explicat celor prezenți toate avantajele, dar și provocările pe care le implică soia.

Institutul de la Fundulea este partener în Proiectul ECOBREED, care are ca scop ameliorarea în sistem ecologic a mai multor culturi, printre care și soia. Institutul de cercetări agricole de la Novi Sad, Asociația Naturland și Universitatea de Stat din Washington sunt printre instituțiile care sprijină proiectul finanțat de Uniunea Europeană și care este deja în al patrulea an.

A doua parte a evenimentului dedicat culturii de soia a avut loc în ferma lui Aurel Petruș, fermier care lucrează nu mai puțin de 1.300 de hectare în sistem ecologic. Pe parcelele însămânțate cu soia, Petruș a folosit un îngrășământ de la RWA Raiffeisen Agro România, și anume Biofer Natur. Este un îngrășământ peletizat provenit din gunoi de pasăre, ale cărui avantaje au fost prezentate de George Pârvu, director de marketing la RWA.

„Cultura de soia în sistem biologic este o cultură foarte răspândită în fermierii/cooperativele care constituie grupul RWA. Cunoașteți RWA Raiffeisen, este un grup constituit din cooperative de fermieri austrieci. În aceste cooperative, avem o proporție de peste 25% administrată în sistem ecologic. Important pentru acești fermieri este să poată să cultive soia pentru a obține atât îmbunătățirea calității solului, fiind una din plantele leguminoase care aduce un aport de azot în sol, cât și pentru a îmbunătăți structura solului pe ansamblu”, a explicat George Pârvu.Etichete: , , ,
Share