Alexandru Baciu se ocupă de gestionarea unei suprafețe de aproximativ 2.000 de hectare de teren agricol în Grădiștea, județul Călărași. O anumită parte din această suprafață este folosită pentru cultivarea porumbului an de an. În anul 2022, una dintre speciile de porumb utilizate, și anume Gloriett de la RWA Raiffeisen Agro România, a înregistrat o producție mai mare decât cea așteptată.

 

Hibridul Gloriett i-a adus profit la final de an. “Când toată lumea din jurul meu nu a făcut mai nimic la porumb, eu și colegii mei am avut rezultate satisfăcătoare cu hibrizii de porumb luați de la RWA. Unul dintre hibrizii care m-a scos din foame a fost Gloriett, care a dat producții aproape de normalul irigatului. Au fost în jur de 9 tone lejer. A fost hibridul care, cel puțin la mine în fermă, mi-a adus plusvaloare, mai ales că se punea problema ce facem pentru zootehnie”, a explicat Alexandru Baciu.

 

 

Gloriett este un soi de porumb încadrat în grupa FAO 380, fiind un hibrid semitimpuriu, caracterizat printr-o germinare foarte bună, o talie medie-înaltă, foliaj erect și un proces excelent de uscare naturală. Gloriett este un soi tolerant la perioadele de secetă, lucru care a fost confirmat și în anul 2022. “L-am ales, în primul rând, pentru producție, este un hibrid care, chiar dacă nu îl semeni în optim și îl semeni și puțin mai târziu, are flexibilitate în perioada de semănat. Când îi ajunge lui sorocul, pierde apa. Este foarte important la un hibrid de porumb să piardă apa din bob, mai ales în condițiile actuale, când o uscare la porumb este foarte, foarte scumpă. Și atunci, dacă-l iei din lan cu combina direct la STAS și îți permite să-l ții în magazie, este OK”, a completat Alexandru Baciu.

 

Hibridul Gloriett se remarcă prin prezența unui număr de 14-20 de rânduri de boabe pe fiecare știulete, cu 29-42 de boabe pe fiecare rând. Densitatea ideală la semănat este cuprinsă între 70-75.000 de boabe germinabile pe hectar. Gloriett este un soi cu o rezistență mare la probleme precum căderea, frângerea și ustilago. În anul 2022, producția medie a hibridului Gloriett în țară, în ceea ce privește grupa sa de maturitate, a fost de 7.4 tone pe hectar, cu 3% mai mare decât media celorlalți hibrizi. Cea mai mare producție înregistrată a fost de 13.5 tone pe hectar la Ostrov, județul Constanța, în condiții de irigat.

 

“Nu știu unde a mai fost testat hibridul, dar cel puțin pentru arealul de cultură de la mine din fermă se pretează foarte bine, are și la bază o genetică bună, că altfel nu avea plasticitatea asta în adaptare și este un hibrid bun. În afară de Gloriett, am mai luat de la RWA încă 2 hibrizi. Pentru 2023 am extins suprafața cu hibrizi RWA”, a concluzionat Alexandru Baciu.

 

Portofoliul RWA Raiffeisen Agro România include hibrizi de porumb din toate grupele FAO importante pentru fermierii din țara noastră.

Glumanda – FAO 310

Majorque – FAO 330

Explora – FAO 340

Orinoco – FAO 350

Ajowan – FAO 360

Inclusiv – FAO 400

Elbrus – FAO 410

Sumeric – FAO 420

Tweetor – FAO 440

Persic – FAO 460

Akinom – FAO 480

Lampard – FAO 490

Share