Testarea este un proces fundamental pentru a construi portofoliul de produse. Iar în cazul semințelor este cu atât mai importantă pentru că este imperios necesar a fi cunoscute comportamentul, performanțele soiurilor, hibrizilor în diverse areale, în diferite condiții climatice și tehnologice. RWA testează anual genetica de interes în peste 50 000 de ploturi, printre care sunt și cele din România organizate de FAPPR.

Prezentăm, în paginile următoare, rezultatele de producție la hectar pentru cei 10 hibrizi de porumb RWA în competiție cu alți 48 hibrizi participanți în testarea FAPPR în anul 2023.

Sunt date din 10 locații, din toate zonele geografice ale României, din care 2 la irigat.

Precizăm că metoda de testare, cunoscută sub numele cultură comparativă de concurs  constă în înființarea și evaluarea produselor în microparcele de 8 sau 10 metri pătrați, în 3 repetiții, sub nume de cod.

Tabelele sunt organizate pe grupe de maturitate unde hibrizii sunt ordonați descrescător în funcție media rezultată din producțiile tuturor locațiilor și unde se evidențiază rândul cu media grupei.

Locațiile irigate sunt prezentate separat și pentru că aportul suplimentar de apă ar putea influența umiditatea la recoltare, tabelele includ și acest indicator.

 

Recomandăm ca în analiza datelor să se urmărească performanțele produsului de interes prin compararea lui cu un produs cunoscut, și pentru aprofundare să se caute date din anii anteriori din aceleași testări FAPPR –Rezultate culturi de primavară | Forumul APPR

Pentru hibrizii RWA acestea sunt disponibile în descrierile fiecărui produs aici Porumb – RWA Raiffeisen Agro România (raiffeisen-agro.ro)

Share