Industria agribusiness-ului se bazează pe evoluție și expertiză actualizată pentru succesul fermierilor și companiilor agricole. Schimbările climatice, boli și dăunători rezistenți la tratamente reprezintă provocări majore. Accesul la informații și soluții inovatoare este crucial. RWA Raiffeisen aduce tehnologii avansate pentru performanțe superioare într-un mediu agricol complex și în schimbare.

Actualizarea cunoștințelor și competențelor este esențială pentru a aborda provocările specifice domeniului. Compania RWA exemplifică acest angajament prin investiții constante în tehnologie de vârf, cunoștințe și formare, oferind oportunități de învățare continuă și acces la experți din întreaga Europă. 

Un exemplu concret este training-ul organizat recent în apropierea Bucureștiului, unde participanții au avut oportunitatea de a explora diferite loturi de testare la Centrul ISTIS din Dâlga, Calarași și de a înțelege modul în care soiurile reacționează la diverse provocări, precum boli și dăunători. Aceste inițiative reafirmă importanța asigurării accesului la cele mai bune resurse, tehnologii, cunoștințe și formare în cadrul RWA, accentuând astfel succesul organizației și satisfacția clienților.

Training-ul a fost susținut de Philipp Karoshi, un expert în domeniul semințelor și cerealelor, deținând poziția de Cereals Seeds Portfolio Manager la RWA Austria. Philipp a subliniat importanța genetică și necesitatea testării produselor RWA în diverse medii și ecosisteme. 

Prezentăm mai jos care sunt informațiile transmise de Philipp Karoshi: 

„Numele meu este Philipp Karoshi. Sunt responsabil de gestionarea portofoliului la RWA Austria, în departamentul de semințe. Sunt agronom de profesie. Am studiat agronomia la Universitatea de Științe Naturale din Viena iar, după educația profesională, am decis să mă orientez către crearea de soiuri și hibrizi de plante, către semințe, deoarece este o zonă foarte interesantă pentru mine, datorită interacțiunii dintre natură, genetica, agronomie – care mă fascina de mult timp.

Selecția produselor, atunci când vorbim despre semințe, este destul de complicată, deoarece producem un produs specific, și anume… semințele. Dar ceea ce vindem, de fapt, este genetica din spate. Așadar, evaluarea este mai complexă, deoarece trebuie să efectuăm diferite teste, în diferite locații, pentru a testa „produsele” noastre, întrucât acestea nu sunt un produs solid, pe care să-l poți pune în depozit. Ele interacționează cu mediul înconjurător, ceea ce necesită un timp mai îndelungat pentru testare, o perioadă mai îndelungată pe parcursul căreia să testăm produsele noastre, și trebuie să mergem în diferite locații pentru a simula diferite medii, care pot apărea și afecta produsele noastre.

Modalitatea în care facem acest lucru este prin colaborarea cu numeroase companii europene, specializate în îmbunătățirea plantelor, care ne încredințează cele mai avansate materiale genetice ale lor – pe care noi le introducem, mai departe, în etapa de testare. Aceasta presupune un număr mare de teste, și doar câteva dintre materialele genetice testate trec la următoarea etapă.

Deci, vă puteți imagina că testăm câteva sute de linii noi în materie de cereale, precum grâul, sau în alte culturi de câmp, precum soia. Cu aproximație, doar 10 – 15 % dintre aceste linii avansează la etapa următoare de testare, deoarece analizăm o multitudine de parametri diferiți pe parcursul unui an și evaluăm dacă acestea sunt potrivite pentru noi.

Este întotdeauna foarte interesant pentru noi când ne mutăm dintr-un loc în altul și vedem cum genetica pe care noi o cunoaștem – pentru că genetica este întotdeauna aceeași, acesta este lucrul minunat în legătură cu ea – reacționează diferit în funcție de locație. De exemplu, când trecem din Europa Centrală în partea Sud Centrala, precum sudul României, observăm reacții foarte diferite în ceea ce privește temperatura sau condițiile solului, și observăm și apariția unor boli diferite, ceea ce face totul cu atât mai interesant pentru noi. Așa cum am spus, nu vindem doar semințele pentru sezonul agricol. Produsul nostru este planta pe care fermierul o folosește pentru a obține recolte și venituri în anul următor și, sperăm noi, în anii următori.

Acest lucru poate fi dificil, deoarece nu știm niciodată cum va evolua situația climatică sau mediul în anul următor. Prin urmare, sarcina noastră este ca semințele noastre să nu fie doar un produs solid pe care îl vindem pe parcursul unui singur sezon, ci planta pe care fermierul o va folosi anul viitor pentru a obține recolte și venituri. Și provocarea constă în a anticipa modul în care condițiile de creștere se vor modifica în viitor – în special schimbările climatice, în acest sens. Pentru a face aceasta, avem locații de testare în toată Europa Centrală, ceea ce ne oferă o bază foarte solidă pentru a prognoza și a analiza scenariile de evoluție a mediului care pot apărea în următorii ani.

Și asta este stabilitatea pe care trebuie să o promitem clienților noștri – stabilitatea produsului nostru. Putem realiza acest lucru numai testându-l în diferite medii. Desigur, un singur factor în producția agricolă nu este suficient pentru a rezolva problema. Este întotdeauna o abordare sistemică, iar schimbările climatice menționate pot fi atenuate și prin abordarea sistemică. Acesta este rolul agronomic al fermierului.

Unul dintre principalele obiective în agricultură, având în vedere condițiile cu care ne confruntăm în momentul de față și pe care le vom întâmpina în anii care vor urma, este de a menține disponibilitatea solurilor. Sau de a menține apa disponibilă în soluri, pentru a susține fertilitatea acestora. Iar asta nu se referă doar la fertilizanții menținuți în sol, ci și o structură sănătoasă a solului, care să-i permită acestuia reținerea apei. Toate aceste lucruri pe care fermierii vor trebui să le facă pentru a menține fertilitatea solului, inclusiv agricultura cu lucrări minime (LOW TILL FARMING), vor afecta și întregul proces de producție al plantelor. Varietățile noastre nu trebuie doar să reziste la secetă sau la temperaturi ridicate, ci trebuie să funcționeze în concordanță și cu noile tehnologii pe care fermierii le vor utiliza. Și ele vor trebui să se adapteze treptat la o astfel de agricultură, ceea ce va fi un pas important în atenuarea schimbărilor climatice.

Un alt aspect care ne va afecta este reprezentat de reguli și reglementări, precum Green Deal sau strategia Farm-to-Fork. Aceste reglementări vor influența agricultura. De exemplu, culturile de acoperire (cover crops) vor deveni mai importante pentru menținerea fertilității solului. Din nou, cunoaștem acești factori și nu putem aștepta până în momentul în care aceștia încep să se manifeste. Trebuie să îi luăm în considerare și să anticipăm care vor fi efectele secundare ale unor astfel de strategii agricole. Un exemplu este faptul că o lungă perioadă de covoare verzi (a longer period of green cover) va crea medii noi, propice pentru insecte, care pot transmite viruși. De aceea, cercetăm și toleranța cerealelor la diverse tipuri de viruși, astfel încât acestea să se adapteze condițiilor și potențialelor situații în care virușii vor fi prezenți în anii următori.

Adesea, oamenii ne întreabă dacă noile soiuri sunt cu adevărat soluția pentru noile provocări întâmpinare în agricultură – și dacă nu ar trebui să revenim la rădăcini (la metodele clasice n.t.), la soiurile vechi. Aceasta este o întrebare interesantă, deoarece materialele genetice de ultimă oră avansează în tot ceea ce privește performanțele și randamentul, grație tehnologiilor moderne. Dar asta nu înseamnă că nu folosim genetica veche, tradițională. Există multe exemple în care folosim gene sau factori individuali ai geneticii vechi, provenite din plante naturale, din soiuri native. Și acestea ne oferă o varietate foarte mare de caracteristici noi. Din nou, toleranța la viruși este un exemplu de genetică preluată de la soiurile vechi și transmisă prin tehnologie în soiurile moderne.

Pe de altă parte, pasiunea mea pentru acest job se trage chiar din rădăcinile mele în agricultură. Părinții mei se ocupă cu agricultura. Pe de altă parte, îmi plac plantele în sine. Cred că plantele sunt parteneri foarte de încredere, chiar și în relațiile de afaceri. De fiecare dată când ajung într-un câmp, întâlnesc mereu soiuri pe care le cunosc deja din altă parte. Deci, este întotdeauna ca și cum m-aș întoarce acasă atunci când ajung într-un nou câmp de testare. Și ceea ce este diferit este faptul că întâlnesc mereu oameni noi. Și când vin într-un loc precum România, întâlnesc soiurile mele și văd cum performează aici și interacționez cu oamenii de aici, care folosesc produsele mele – iar acesta este un lucru foarte interesant pentru mine. Și, în cele din urmă, cred că ceea ce facem noi este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a întreține și a menține agricultura și pentru a avansa spre o nouă etapă a agriculturii, care va fi provocatoare. Și suntem singurii care o pot rezolva și care pot menține agricultura, chiar și în condiții în schimbare.

De multe ori oamenii mă întreabă ce ar trebui să facă în această privință și cum să se pregătească pentru schimbări. 

Un sfat pe care îl dau întotdeauna este să încerce să înțeleagă sistemul agricol din propria lor zonă. Să se uite la istoria climatică, să înțeleagă cultura și tehnologiile care s-au dezvoltat deja în locul respectiv. De asemenea, să caute informații despre cei care sunt deja angajați în aceste activități și să învețe din experiența lor. Este întotdeauna bine să faci parte dintr-o comunitate, să comunici cu alți fermieri și specialiști agricoli și să împărtășești cunoștințele și experiențele tale cu aceștia. Aceasta este o modalitate foarte bună de a învăța și de a te pregăti pentru schimbările care urmează să aibă loc. 

Foarte des, oamenii mă întreabă care este soiul perfect. Și nu există o varietate perfectă în natură. Nu există perfecțiune în natură. Perfecțiunea pe care o putem oferi este să oferim cea mai recentă genetică, care este un produs al științei și al multor teste și al dezvoltării comerciale, și să o combinăm cu sfaturile noastre profesionale, cum să folosim acest produs. Iar la final, fermierii profesioniști sunt cei care își vor crea venituri din produsele noastre.

Când vin pe un câmp de testare, este ca și cum m-aș întoarce acasă, pentru că întâlnesc aceeași genetică pe care o cunosc deja din alte locuri și apoi este interesant să văd cum se comportă într-un mediu nou.

Și mi-am luat un angajament față de mine însămi ca niciodată să nu plec de la un astfel de trial (câmp de testare) fără să obțin niște cunoștințe pe care să le iau cu mine acasă sau la următorul trial la care merg.”

Training-ul organizat de RWA, cu specialistul Philipp Karoshi, reprezintă un exemplu concret al angajamentului față de formarea și dezvoltarea angajaților! 

Share