Obiwan – Soiul de Grâu care Aduce Agricultura Românească la Nivelul Agriculturii Moderne

Soiul de grâu Obiwan a atras atenția comunității agricole din România datorită capacității sale de producție. Potrivit testelor realizate de Asociația pentru Producția de Plante România (APPR) în ultimii trei ani, Obiwan a obținut producții cu peste 10% peste media locațiilor de testare.

Caracteristici Agronomice ale Soiului Obiwan

Punctele forte ale acestui soi sunt oferite de caracteristicile sale agronomice remarcabile. Fiind un soi de grâu de talie mică-medie (65-85 cm), acesta permite fermierilor cultivarea în regim intensiv, cu un aport semnificativ de inputuri, cu un obiectiv de producție de peste 7 tone la hectar. 

Soiul Obiwan se remarcă prin spicuri aristate, ceea ce indică o formă excelentă de prezentare și o potențială îmbunătățire a randamentului la măcinare. Ciclul său de dezvoltare  este relativ scurt, cu stadiile de înflorire și maturizare timpurii, fapt ce îl face potrivit pentru zonele cu climat variabil.

Adaptabilitatea soiului îi permite acestuia să se dezvolte în mod eficient într-o gamă variată de condiții climatice, de la zone cu climat blând până la cele cu climat arid. Obiwan are o rezistență medie la îngheț, ceea ce îl face potrivit și pentru zonele cu ierni reci. Mai mult, toleranța soiului Obiwan la cădere este foarte bună, fiind potrivit pentru zonele cu ploi abundente.

Obiwan se evidențiază prin rezistența sa la diferite boli specifice culturilor de grâu, precum septorioza, rugina brună, rugina galbenă, fusarium și făinare. Soiul prezintă o foarte bună rezistență la frânger, făcând față stresului mecanic și vânturilor puternice, fapt ce contribuie la menținerea integrității culturii. Aceste caracteristici esențiale aduc un avantaj semnificativ fermierilor, asigurând protecția recoltei și contribuind la obținerea unor producții de înaltă calitate.

Performanțele Obiwan în Câmp

Unul dintre testele la care a fost supus soiul Obiwan a avut loc în sudul României, unde condițiile climatice sunt mai aride. Totuși, acest soi a reușit să obțină performanțe remarcabile și să-și demonstreze potențialul, datorită adaptabilității sale la condiții dificile.

În regiunea de nord a Serbiei, acest soi și-a dovedit productivitatea, depășind chiar liderul pieței din Serbia în ceea ce privește suprafața cultivată. (Sursă: https://www.youtube.com/watch?v=m1YAkBFaJaE&ab_channel=RWARaiffeisenAgroRomania)

Indici de Calitate și Potențial

 Obiwan are calități de panificație medii, aparținând categoriei B. Masa hectolitrică, indicator al densității grâului, indică o calitate bună a acestui soi. În ceea ce privește masa a o mie de boabe (43-45g), aceasta indică faptul că soiul are boabe de dimensiuni corespunzătoare și o potențială valoare nutritivă ridicată.

Conținut de proteină este de 11,5 – 13,5%, fiind adecvat pentru a satisface cerințele în producția de produse cerealiere. Conținutul de gluten este mediu, Obiwan fiind potrivit pentru producția de produse de panificație.

Dezvoltat de RWA Raiffeisen România, soiul de grâu aristat Obiwan reprezintă o alegere strategică, adaptată la condițiile actuale din câmp. Acesta se distinge prin capacitatea sa de adaptare la diverse condiții climatice, alături de caracteristicile sale agronomice specifice. Mai mult, acest soi de grâu devine un partener de încredere în călătoria fermierilor către succes într-un mediu agricol complex. Pentru mai multe detalii despre serviciile oferite de RWA Raiffeisen Agro România și despre soiul Obiwan în vederea integrării în propriile culturi, puteți găsi detalii suplimentare la: https://raiffeisen-agro.ro/pf_rwa/obiwan/

Share