Obiwan este un soi nou de grâu, aristat, cu o capacitate de producție excepțională. În testările APPR (Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania) din anii ultimii 3 ani a obținut producții cu +10% peste media locațiilor de testare.

Unul dintre fermierii mulțumiți de Obiwan este Vlad Gherlea din localitatea Zăbrani, județul Arad. Fermierul colaborează de 5 ani cu RWA Raiffeisen Agro România și a fost impresionat de calitățile soiului înainte de a-l semăna în toamna anului 2021.

”Grâul s-a semănat în perioada optimă, în jur de 3-4 octombrie. S-a fertilizat la pregătirea patului germinativ cu 200 kg 18-46, s-a făcut fertilizarea în primăvară cu 300 kg nitrocalcar și, la spic, s-au mai dat 100 kg uree, după care am efectuat două tratamente fitosanitare și sperăm să obținem o producție de aproximativ 8.000 kg / ha”, declara fermierul arădean cu puțin timp înainte de recoltă.

Estimările fermierului erau bazate pe realitatea din teren, dar și pe caracteristicile soiului.

Obiwan are o plasticitate foarte bună, reușind performanțe remarcabile atât în climat mai blând, cum este cel din zona de unde provine (Nordul Serbiei), dar mai ales în climat mai arid cum este în Sudul României.

Soiul Obiwan beneficiază de ultimele rezultate din cercetare privind pachetul agrofitotehnic. Are o toleranță superioară la rugini, o bună rezistență la frângere și nu în ultimul rând o toleranță îmbunătățită la fuzarium.

Talia mică-medie a plantelor permite cultivarea în tehnologie intensivă, cu aport ridicat de inputuri pentru obiective de producție de peste 7 tone la hectar.

 

“Colaborarea cu compania RWA nu se limitează doar la furnizarea seminței de grâu și rapiță, achiziționăm de la compania RWA și input-uri, îngrășăminte, pesticide, fungicide, tot ce ține de fluxul tehnologic pentru culturile pe care le deținem în ferma noastră. Și, mai nou, avem o colaborare și pe vânzarea de cereale cu RWA”, a completat Vlad Gherlea.

 

Etichete: ,
Share