Unul dintre ingredientele de succes ale unui portofoliu de hibrizi de porumb îl reprezintă modul în care aceștia sunt adaptați condițiilor dintr-o anumită zonă a țării. Tocmai de aceea, fermierii apreciază firmele care le oferă o paletă largă de opțiuni. RWA Raiffeisen Agro România a construit un portofoliu în care orice agricultor găsește hibridul de care are nevoie.

Gloriett este un hibrid semitimpuriu, care are deja doi ani de comercializare în țara noastră. Talia sa este medie, iar inserția știuleților uniformă. Aceste lucruri ajută foarte mult fermierii în momentul în care recoltează.

Caracteristici Gloriett (380 FAO)
– Are toleranță foarte bună la secetă și arșită;
– Prezintă un știulete compact, cu până la 20 de rânduri de boabe;
– Are o vigoare bună la răsărire;
– Se recomandă semănatul în prima epocă optimă.

Inclusiv are un potențial de producție important, fiind un hibrid semitardiv. S-a remarcat și cu o toleranță bună la secetă și arșiță. Se pretează unei tehnologii intensive și oferă producții mari. De altfel, anul trecut, la Ziua Porumbului din Ialomița, Innclusiv a ocupat primul loc la segmentul de maturitate 400-450 FAO, cu o producție de 14.500 de kilograme la hectar.

Caracteristici Inclusiv (410 FAO)
– Are un randament boabe-rahis foarte bun;
– Prezintă un potențial de producție similar cu hibrizii 450 FAO;
– Pierde foarte repede apa din bob;
– Se pretează în majoritatea arealelor de cultură;
– Se recomandă o densitate la semănat de 75-78.000 de boabe la hectar.

Ușor mai sus în ierarhia grupelor de maturitate, 440 FAO, hibridul Tweetor de la RWA Raiffeisen Agro România este recomandat fermierilor care nu folosesc tehnologii intensive. Se seamănă cu densități de până la 65.000 de boabe germinabile la hectar și le oferă fermierilor știuleți flexibili.

Persic este un hibrid care se caracterizează printr-o vigoare foarte bună la răsărire, dar și printr-un foliaj semierect, aceste lucruri oferindu-le fermierilor oportunitatea de a avea o densitate crescută la semănat. Vorbim aici de 70.000 de boabe germinabile la hectar.

Caracteristici Persic (460 FAO)
– Are o calitate bună a boabelor;
– Prezintă un randament bun în raportul rahis-boabe;
– Bobul este dentat, iar conținutul de gluten este ridicat;
– Are un potențial de producție ridicat și un dry-down foarte bun.

Akinom este vedeta portofoliului de hibrizi de porumb RWA Raiffeisen Agro România. Face parte din grupa de maturitate 480 FAO, este un hibrid tardiv, cu o capacitate de producție impresionantă. Știuletele are 18-20 de rânduri de boabe, fiecare ajungând la 42 de boabe. În urmă cu câțiva ani, Akinom a oferit o producție medie la stas de 15 tone la hectar.

 

 

Articolul original a fost publicat în data de 27 octombrie 2020 și preluat de pe https://agrointel.ro/163956/rwa-raiffeisen-agro-romania-oferta-bogata-de-hibrizi-de-porumb-pentru-orice-fermier/.

Share