RWA Mix Latir+

RWA Mix Latir+
amestec pentru culturi de acoperire

Componență ambalaj – sac de 20 kg :
• latir (Lathyrus sativus) – 17,0 kg
• măzăriche de primăvară ( Vicia sativa) – 1,6 kg
• ridiche furajeră (Raphanus sativus) – 1,0 kg
• muștar (Sinapis alba) – 0,4 kg
Norma de semănat recomandată: 20 – 22 kg/ha.

Latirul
Este o leguminoasă anuală utilizată în covoarele vegetale pentru producția de azot (N) și cea de biomasă. După 8-10 săptămâni de creștere poate produce 90-100 kg N s.a./ha. Are o bună toleranță la secetă, folosind eficient umiditatea redusă de la începutul toamnei. Rezultate foarte bune se obțin pe soluri bine drenate, dar se dezvoltă și în solurile mai grele unde are efecte pozitive asupra structurii solului prin rădăcina sa pivotantă, adâncă ce previne compactarea. Comparativ cu alte specii de legume este o plantă cu toleranță mult mai bună la boli și la stres. Recomandarea pentru semănat este ca semințele să fie semănate, nu împrăștiate pe sol.

Măzărichea
Este specia leguminoasă folosită pentru acumularea de azot organic prin nodozități. Varianta aleasă în acest amestec este sensibilă la ger și, în mod obișnuit, plantele mor peste iarnă. Printre avantaje menționăm: cerințele scăzute de apă și buna dezvoltare pe soluri mai slabe, chiar acide. Iar ca dezavantaje ce trebuie cunoscute: tendința de aplecare, de unde necesitatea de a fi însoțită în cultură de cerealele păioase și slaba dezvoltare pe terenurile fără o bună drenare.

Ridichea furajeră
Este specia cruciferă folosită pentru cel puțin două beneficii specifice foarte importante: umbrește repede solul prin frunzele sale late și „scarifică” solul prin rădăcina care poate ajunge la peste 30cm, cu dislocarea compactării prin diametrul rădăcinii principale care este mai mare decât la multe alte specii și prin rădăcinile secundare care împânzesc zona periferică.
Merită menționate și avantajele :
-oferă o umiditate suplimentară, în primăvară, în zona de suprafață prin dezintegrarea rădăcinii;
-aduce la suprafață minerale care sunt extrase din adâncime și acumulate în rădăcină;

Muștarul
Muștarul are creștere rapidă, umbrește – acoperă repede solul și reduce astfel, evaporarea apei. În același timp umbrirea poate inhiba germinarea celorlalte specii din amestec, de acea este în proporție redusă. Sistemul radicular al muștarului alb ajută la stabilizarea solului, prevenind eroziunea cauzată de vânt și apă. Astfel ajută la menținerea integrității stratului superior al solului și previne spălarea solului valoros. Muștarul are un sistem radicular extins care poate ajunge adânc în profilul solului. Acest lucru îi permite să extragă și să capteze nutrienți din straturile mai adânci ale solului, pe care îi face disponibili pentru culturile următoare. Unele cercetări sugerează că muștarul alb ar putea avea proprietăți alelopatice, ceea ce înseamnă că eliberează substanțe chimice care inhibă germinarea sau creșterea anumitor dăunători și agenți patogeni.

RWA Mix Latir+ este foarte potrivit acolo unde se dezvoltă samulastra de cereale păioase. Pentru o completare cu alte specii, acest mix poate fi suplimentat cu ovăz, ovăz negru (strigosa) sau secară.

 

DESCARCA PDF


Alte produse din catalog

RWA Mix Latir+