RWA Raiffeisen Agro România este mereu aproape de fermieri. Și la propriu și la figurat. Depozitele companiei sunt amplasate în puncte-cheie, astfel încât fermierii să aibă parte repede de produsele RWA. George Chiru este un fermier norocos. Are familia lângă el, munca la câmp merge bine, iar input-urile le primește cât ai zice “grâu”.

George Chiru lucrează din greu pentru a crește afacerea de familie. Alături de tatăl și sora și cumnatul său lucrează 453 de hectare în Căzănești, județul Ialomița. Firma Chiru Agro a apărut în 2005, iar schema de culturi se bazează pe grâu, floarea-soarelui, orz și porumb.

Pentru a-și ușura munca, George Chiru are o sistemă de mașini care include un plug, un scarificator, dar și alte utilaje. “Deținem un Gruber, cu care amestecăm resturile vegetale, el se poate duce până la adâncimea de 27 cm. Disc scurt, foarte important în fermă la noi, el face cel puțin două treceri pe fiecare solă în fiecare an, pentru că are utilitate. Dezmiriștim cu el și prelucrăm înainte de semănat, mărunțit, nivelat și compactat. Tăvălugul din spate este metalic, greu și ne compactează, pregătește pentru semănat. Avem semănătoare de păioase și una de prășitoare”, a dezvăluit George Chiru.

Producțiile tot mai mari sunt depozitate, pentru moment, într-un spațiu de 2.700 de tone, insuficient în ultimii ani. Tocmai de aceea, planurile sunt mari: vrea să ridice și silozuri pentru a mări capacitatea și a nu mai avea probleme cu depozitarea.

2022 a fost un an profitabil la Chiru Agro, în ciuda condițiilor climatice dificile. Un element care a făcut diferența este faptul că fermierul a fost atent cu fiecare solă în parte pe stadiul de evoluție a dezvoltării plantelor. “Noi colaboram cu RWA de când au venit în zonă, din anul 2016. Sunt lângă noi, efectiv, în aceeași localitate. Avem depozit de pesticide și tot ce avem nevoie peste gard de curtea noastră, să spunem așa. Livrarile la ei mi se par foarte ușoare, că putem să livrăm din câmp. Relația cu RWA este o relație cât se poate de cinstită de ambele părți, transparentă”, a concluzionat George Chiru.

Share