Fermierii trebuie să ia în calcul toate variabilele înaintea unui an agricol. Pe lângă semințe și produse de protecție a plantelor, agricultorii au mai întâi de lucru la baza meseriei lor: solul. Această resursă naturală are destule provocări. Una dintre cele mai importante componente este materialul său organic. În Europa, cantitatea de materie organică din sol a scăzut drastic în ultimele decenii.
Deși substituția nutrienților cu îngrășăminte organice are o tradiție milenară, totuși, în multe țări producția de îngrășământ organic existent nu acoperă nevoile de producție de plante. În astfel de circumstanțe, este extrem de important să se utilizeze efectiv stocurile de îngrășăminte organice disponibile.
Îngrășământul fermentat ca şi materie primă, în afara macroelementelor (N, P, K) conține nenumărate micro și oligoelemente.
Îngrășământul fermentat peletizat – cu conținut de nutrienți optimizat – are multe avantaje:
– Materie organică și conținut bacterian ridicat;
– Descompunerea lentă și continuă: care reduce scurgerile și pierderile de substanțe nutritive utile;
– Îmbunătățirea și creșterea structurii solului, a capacității sale de absorbție;
– Creșterea capacității solului de reținere a apei;
– Ecologic: fără scurgeri de nutrienți;
– Un efect de durată, extins pe mai mulți ani;
– Produsele conțin agenți de stimulare a creșterii plantelor;
– Diferite forme de substanță nutritivă de azot (nitrat, amoniu);
– Materie organică și conținut C ridicată: care este un nutrient, o sursă de energie pentru bacteriile din sol, stimulând astfel viața microbiologică a solurilor;
– Tamponarea și îmbunătățirea valorii pH-ului solului: care are ca rezultat absorbția nutrienților;
– Raportul optim C:N face ca reziduurile să se descompună ușor;
– Produs sub formă de peleți: permite aplicarea ușoară și eficientă;
– Respectarea standardelor UE privind siguranța alimentară cu eliminarea completă a riscului de contaminare.
Materialul organic fermentat care pătrunde în sol este un adevărat material de condiționare pentru sol. Produsele noastre bio-certificate sunt 100% utilizabile în sistemul de producție ecologic. Una dintre sarcinile importante de gestionare responsabilă este restaurarea și conservarea solului. Toate produsele noastre pot fi utilizate eficient pentru a revitaliza solurile “obosite”, cu utilizarea sistematică productivitatea solului se îmbunătățește pe termen scurt.
Aplicarea produselor este posibilă în oricare perioadă al anului. Recomandăm aplicarea acestora înainte de însămânțare sau plantare în sol. La culturile de iarbă, gazon, viță de vie şi livezi produsele se pot aplica direct pe sol, nu este necesară încorporarea acestora. Pot fi împrăștiate pe suprafața solului, deoarece substanțele active astfel se dizolvă în zona de rădăcină şi îşi produc efectul de suplimentare a nutrienților. Aplicarea produselor se poate face în același timp cu semănatul. Nu necesită folosirea unor echipamente speciale.
4-3-3
ÎNGRĂŞĂMÂNT BIO ORGANIC
Acest produs este fabricat din îngrășământ de păsări 100% fermentat. Prin urmare, utilizarea sa în agricultura ecologică nu este numai permisă, ci este recomandată în mod explicit. Legătura organică N; P; K devine treptat disponibilă pentru plante. Produsul conține o proporție mare de microelemente. Datorită conținutului ridicat de materie organică, numărul microorganismelor din sol și activitatea acestora cresc. Prin creșterea duratei de viață a solului, aerarea și menținerea apei se îmbunătățesc.
Recomandări de aplicare:
– culturi arabile: 300-1.500 kg/ ha;
– plantarea viței de vie: 0,5-1 kg/ groapă de plantare;
– cultivarea de legume sub formă de răsad: 1.500-2.000 kg/ ha;
– în producția de legume în câmp liber: 1.000-1.200 kg/ ha.
5,5-3-2,5
ÎNGRĂŞĂMÂNT BIO ORGANIC
Îngrășământul fermentat de pasăre este suplimentat cu un aditiv natural care conține proteine și aminoacizi. Proteinele și aminoacizii joacă un rol important în toate stadiile de viață ale plantelor, astfel încât creșterea plantelor și cantitatea de fructe sunt influențate pozitiv. Activitatea bacteriilor crește considerabil, sporind absorbția și accesul nutrienților în sol. Prin utilizarea acestui îngrășământ, numărul de bacterii din sol crește cu 70%, în timp ce numărul ciupercilor benefice crește cu 45%. Datorită descompunerii lente, plantele au acces la nutrienți pe toată perioada de vegetație.
Poate fi folosit și în agricultura ecologică!
Recomandări de aplicare:
– în culturi arabile: 300-1.500 kg/ ha;
– în producția de legume în câmp liber: 800-1.500 kg/ha;
– producția de legume în faza de răsaduri: 600-2.000 kg/ha.
Tehnologia de producere
Compania producătoare crește pe o suprafață de peste 400.000 m2 găini şi pui broiler, iar îngrășământul astfel produs este disponibil pe parcursul întregului an. Caracteristica cea mai importantă a producției anuale de îngrășământ, de peste 60.000 tone, este calitatea constantă, atât în privința micro şi macroelementelor, cât şi în privința caracteristicilor microbiologice.
Fermentația se realizează în reactoare HOSOYA (japoneze) în condiții controlate. Cea de-a doua parte a fabricii, totodată cea mai importantă, este numita „Fabrica complexă de nutrienţi”. Aici are loc uscarea, sterilizarea şi formularea pe baza valorilor de nutrienţi, omogenizarea îngrășământului fermentat de pasăre.
Aceste două produse se află în portofoliul Biohelp International, companie care face parte din grupul RWA.
Articolul original a fost publicat în data de 14 septembrie 2020 și preluat de pe https://agrointel.ro/157395/rwa-furnizeaza-fermierilor-ingrasamant-peleti-din-gunoi-fermentat-de-pasare/.