Selecția soiului este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le ia un producător de grâu. Decizia corectă sau greșită poate spori sau anula toți ceilalți factori din agricultura profitabilă a grâului. Atunci când selectați semințele, luați în considerare aceste caracteristici ale soiului: potențial de randament, maturitate, rezistență la iarnă, rezistența paiului, lungimea coleoptilei, înălțimea plantei, dimensiunea semințelor, rezistența la boli și insecte, toleranța la erbicide, calitățile de morărit și panificație.

RWA Raiffeisen Agro România susține fermierii autohtoni printr-un soi de grâu selectat pentru a rezista provocărilor și a oferi performanță consecventă.

Lennox este un soi semitardiv nearistat care se pretează atât pentru semănatul în toamnă, cât și pentru semănatul din primăvară.

Fermierii și-au demonstrat interesul față de acest soi, care câștigă tot mai multă popularitate. La ferma TD Bodra Impex, din localitatea Sărățeni, județul Ialomița, inginerul agronom Nicușor Pletea a cultivat pentru prima dată soiul din portofoliul RWA, iar calitățile Lennox au fost confirmate în teren.

”Soiul s-a comportat bine, după părerea mea. A fost semănat în a doua epocă a perioadei de semănat optim. A intrat bine în iarnă. În primăvară am aplicat primul tratament la desprimăvărat. A mers foarte bine. Am folosit și produsul Super Azot, tot de la RWA. A făcut față cu bine și secetei de la începutul anului. Lennox are calități bune de panificație, masă hectolitrică destul de bună, încadrat la panificabil” a declarat inginerul ialomițean.

Lennox este un soi elită și se poate folosi în cupaje pentru a îmbunătăți calitatea masei de cereale din bază.

În cultură acesta are o populație uniformă, tulpină viguroasă, cerată, capacitate foarte bună de înfrățire, având aspect de tufă, în primavară, până la alungirea paiului. Culoarea plantelor este verde intens, iar spicul are 8-9 cm cu 16-17 spiculețe per spic.

Are o toleranță bună la îngheț, dar și față de boli precum septorioză, rugina brună, rugina galbenă și Fusarium.

Doza recomandată de semănat este între 170-200 kg/ha, dacă semănatul are loc în perioada octombrie-decembrie. Dacă se seamănă primăvara (februarie/martie), atunci doza recomandată este de 200-220 kg/ha.

Share