Seceta tot mai frecventă reprezintă o provocare pentru agricultorii români, iar cei care cultivă grâu trebuie să fie precauți în selectarea soiurilor pentru a obține o producție satisfăcătoare. Fermierul Teodor Pătroi, din Șeitin, se bucură de succesul recoltei de grâu datorită alegerii atente a soiului Tenor de la RWA Raiffeisen Agro. 

Cu peste 23 de ani de experiență în agricultură și o suprafață de 400 de hectare în județul Arad, Teodor Pătroi poate identifica soiuri și hibrizi toleranți la boli și la condiții de stres. Portofoliul RWA Raiffeisen România i-a oferit semințe și produse de protecție a plantelor care îl ajută de fiecare dată să își atingă obiectivele.

Soiul de grâu din portofoliul RWA care i-a depășit cu mult așteptările fermierului arădean este Tenor. “Anul trecut, pe seceta pe care am avut-o, a fost dezastru la noi de secetă, am avut, am reușit să fac 4.3 tone / ha. În anii buni sper să fac între 7-8 tone / ha”, a menționat Pătroi.

Perspectiva anului 2023 este promițătoare. Pentru a se asigura de o producție mai mult decât satisfăcătoare, fermierul a folosit și alte produse aflate în portofoliul nostru. “În toamnă, am fertilizat cu 200 kg de 15.15.15. În primăvară, am fertilizat cu 200 kg de uree. În toamnă, am dat un tratament, un insecticid contact și sistemic. Am avut afide, am avut probleme, după care și-a făcut efectul. În primăvară, am văzut efectele. La toată lumea grâul era ruginit, la mine verde, frumos. I-am aplicat încă o dată un tratament cu erbicidul împreună. I-am dat și două tipuri de foliare, tot achiziționate de la RWA, după care, la 3-4 săptămâni, când la ceilalți se vedeau niște efecte vizibile de boală, am venit cu Nativo, am dat în jur de 800 grame / ha împreună cu un fertilizant tot de la RWA, lipici, insecticid sistemic și contact”, susține Pătroi.

Caracteristicile soiului de grâu Tenor 

  • Toleranță la temperaturile scăzute
  • Răspuns bun la șocurile termice
  • Potențial bun de producție
  • Toleranță foarte bună la principalele boli foliare

 

Rezultatele alegerilor fermierului se vad pe terenurile din Șeitin, unde culturile arată excelent și sănătoase. În alegerea soiului Tenor, Teodor Pătroi a ținut cont și de momentul optim pentru recoltare. “Este un grâu semitimpuriu, care îmi permite să îmi recoltez orzul, rapița și după aceea să intervin la grâu, pentru că se coace puțin mai târziu față de celelalte soiuri. E un grâu nearistat, e foarte rezistent la secetă. Îl cultiv de ani de zile și nu mi-a făcut probleme. Îl recomand oricărui fermier, în orice zonă, e foarte OK. E foarte, foarte bun. Eu sunt mulțumit de el”. 

Vom continua cu un alt material despre hibrizii de rapiță utilizați de fermierul din Șeitin și cum arată cultura în această perioadă.

Fermierii sunt deja în plină eră a tehnologiilor intensive în agricultură: aplică numeroase tratamente și utilizează un nivel ridicat de fertilizare pentru a asigura o producție cât mai eficientă. De asemenea, aleg soiuri și hibrizi care sunt toleranți la boli și pot rezista condițiilor de stres, pentru a obține recolte de calitate și durabile. La RWA veți găsi o selecție largă de produse agricole!

Share